Om oss

Br-carlsson-130502-7

60 år av tradition och utveckling!

Bröderna Carlssons Glasmästeri grundades i maj 1953 av bröderna Eskil och Stig Carlsson.

Lillebror Uno jobbade också i företaget. Idag drivs företaget av Eskils son Håkan tillsammans med barnbarnet Urban. Eskil började som glasmästerilärling 1930, då bara 12 år gammal. Han fastnade för yrket och började hann arbeta på glasmästeri i 23 år innan han beslöt sig för att starta sin egen firma. Företaget drivs idag av andra och tredje generationens glasmästare där Eskils barnbarnsbarn faktiskt också är involverade.

– Man kan egentligen säga att det är Eskils ”fel” alltihop, skrattar Urban.

– Min far, Håkan, började som lärling när han var 15 år gammal och likaså gjorde jag! Mina barn Andreas och Therese är också engagerade i företaget vilket är jätteroligt. Så ”glasmästaregenen” har verkligen fortsatt ner i generationerna!

Utav de tre bröderna som startade upp glasmästeriet är det idag bara Uno som lever men de tre brödernas anda lever kvar i allra högsta grad.

Traditionellt hantverk

Bröderna Carlssons Glasmästeri har alltid varit ett traditionellt glasmästeri, med allt vad det innebär.

– Vi jobbar med allt från byten och reparationer av bilglas till byggnadsglas, inredningsglas, fönster och speglar, förklarar Håkan.

– Fönsterrenovering är en annan del av verksamheten som tillkommit på senare år, likaså solskyddsfilm för både fastigheter och bilar, tillägger Urban.

Deras engagemang för branschen och yrket är mycket tydligt.

– Glasmästeri är nog det mest omväxlande jobb man kan ha, utbrister Urban.

– Tänk dig själv, du börjar dagen med att montera en solfilm på en bil, sätter sedan in kulturglas i ett gammaldags fönster och byter en högteknologisk bilruta. Nästa stund hänger du i krokig arm för att byta ruta på en skogsmaskin i 15 graders kyla, efter det får du in ett par isolerglas som behöver bytas ut och sedan avslutar du dagen med en inramning och målning av några fönster. Under tiden som gått har du haft kontakt med mängder av olika människor, det är det som är tjusningen. Ingen dag är den andra lik!

Lång samlad erfarenhet

I glasmästeriet jobbar mellan 5 och 8 personer beroende på säsong. Grundstyrkan består av:

• Håkan Carlsson född 1948 och är barn till Eskil.

• Urban Carlsson, född 1968 och är barnbarn till Eskil.

• Roger Länström, född 1958.

• Lasse Lindström, född 1958.

• Andreas Ferm Carlsson, född 1991 och är barnbarns barn till Eskil.

• Therese Ferm Carlsson, född 1993 och är barnbarns barn till Eskil.

• Daniel Ferm Carlsson, född 1996

• Andreas Magnusson, född 1989

• Inger Ferm Carlsson, född 1968 Urbans Fru.

• Kerstin Jarnedal, född 1954  syster till Håkan, barn till Eskil.

Vidareutveckling för framtida behov

Glasmästeriet har sedan starten funnits i samma lokaler på Strömstadsvägen 13. Nu har man planer på att bygga om och till lokalerna.

– Vi ska bygga till den nuvarande lokalen så att det blir nytt och  modernt. Förhoppnings-vis så har vi fräscha och mer ändamålsenliga lokaler snart! berättar Urban.

Han tillägger att ombyggnaden även kommer att underlätta arbetet med den miljö- och kvalitetscertifiering enligt ISO 9001 och ISO 14001 som företaget arbetar med just nu.

Planerna för framtiden handlar i stort om att bevara hantverket och utveckla de traditioner som företaget har i glasmästeribranchen.

– Eftersom vi är flera generationer som jobbar tillsammans ser vi vikten i att göra bra jobb och arbeta långsiktigt. Eftersom min farfar gjorde ett bra jobb och hade en bra kundrelation så har min son gott av det när han tar över om några år, säger Urban.

– Kan vi föra vidare och hålla på Bröderna Carlssons anda så bygger vi vidare på vårt goda rykte och kan behålla stommen i företaget i generationer framöver! avslutar Håkan.

scan-3